29.12.2018
Ütü tabanı temizliÄŸi, ütülerimizin tabanları düzenli aralıklarla hafif sıcakken temiz bir bez yardımıyla silersek kireçlenme ve kalıntıların birikmesinin önüne geçebiliriz. Ütülerimizin tabanlarında, yapışan toz ve tüylerin kalıntıları ya da yanlış ısı ayarı sebebiyle bazı hassas kıyafetlerimizi kazara yaktığımızda kumaÅŸların kalıntıları olabilir. Tabanı kirlenmiÅŸ ütü nasıl temizlenir diyorsanız…
Teflon ütü taban temizliÄŸi için, yapısına zarar vermemek adında doÄŸal yöntemler kullanılabilir. Bunun için temiz bir bezi ıslatıp bir miktar karbonata batırarak ütü tabanını ovabilirsiniz, aynı iÅŸlemi beze sirke dökerek de yapabilirsiniz. Yine gözenekleri de kulak çöpü ile temizleyebilirsiniz. BaÅŸka bir yöntem ise daha inatçı lekeler için kullanılabilir, bir gazetenin üzeri tuz ile kaplanır, ütünüz sıcak iken tabanı bu tuzlu zeminde gezdirilir. Daha sonra temiz bir bezle ütü silinir.
Yine evdeki malzemeler ile doÄŸal temizlik yöntemlerinden bir diÄŸeri de diÅŸ macunu ile temizlemektir. Yapısı gereÄŸi lekeleri çıkarmada size yardımcı olacaktır. Ütü soÄŸukken tabanın yüzeyi diÅŸ macunu ile kaplanır. Daha sonra fiÅŸe takılır yaklaşık beÅŸ dakika kadar bu ÅŸekilde bırakılır, ütü ısındığında yüzey temiz bir bez yardımı ile ovulur.
Çelik tabanlı ütü altı temizlemede ise, yüzeyi çizmeden temizlemek önemlidir. Kalıntıları ya da yanıkları temizlemek için çelik tabanlı ütülerimizde diÅŸ macunu ile temizleme, sirke ile temizleme gibi çok tahriÅŸ yaratmayacak yöntemler seçilebilir.
Ütü içi ve ütü altı temizliÄŸi düzenli yapılmaz ise, bu bir süre sonra ütülediÄŸimiz kıyafetlerimize zarar vermeye baÅŸlayabilir. Altı yanmış ütüleriniz için ütü tabanı temizliÄŸi, kireçlenmiÅŸ ütü içleri için ise ütü içi nasıl temizlenirkonularını gözden geçirmeniz, pratik ve çok kolay yöntemleri öÄŸrenmeniz, bir kaza olmadan önce gerekli temizliÄŸi yapmanız, ütünüzün ilk günkü gibi tertemiz kalmasını saÄŸlamanız önemlidir.